Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Το κρύφο κόστος του πολιτικού συστήματος

Παγιωμένη τακτική του πολιτικού μας συστήματος είναι η απόκρυψη οικονομικών στοιχείων για να μην μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το συνολικό του κόστος.
Κεντρικός άξονας αυτής της τακτικής αποτελεί η χρήση αποσπασμένων υπαλλήλων του δημοσίου για την κάλυψη αναγκών σε βουλευτές και πολιτικά κόμματα. Τα κονδύλια αυτά δεν αναφέρονται σε κανέναν προϋπολογισμό ή δαπάνη που αφορά το πολιτικό σύστημα.
Το τραγικότερο είναι ότι οι αποσπάσεις αυτές γίνονται παρακάμπτοντας τον νόμο 4024/10 που προβλέπει ότι όλοι οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να μισθοδοτούνται από τους φορείς που εργάζονται. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε κάτι που έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Ο νόμος 4024/10 είναι ένας νόμος που κατα κόρον εκφράζει αυτό που ονομάζουμε "Μνημόνιο 1". Αυτόν τον νόμο το πολιτικό σύστημα παρακάμπτει για να καλύψει το δικό του κόστος.


Αναλυτικότερα :


Τα πολιτικά κόμματα απασχολούν 478 αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.


Τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν ποσοστό μικρότερο του 10% δικαιούνται 40+το ποσοστό τους (στρογγυλοποιημένα) αποσπασμένους υπαλλήλους.
Κόμματα με μεγαλύτερο του 10% δικαιούνται 30+το ποσοστό τους επί δυο (στρογγυλοποιημένα).
Κόμματα που εκπροσωπούνται μόνον στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δικαιούνται 30+το ποσοστό τους στις εθνικές εκλογές(στρογγυλοποιημένα) υπαλλήλους

Νέα Δημοκρατία : 90 υπαλλήλους
Σύριζα : 84 υπαλλήλους
ΠΑΣΟΚ : 54 υπαλλήλους
Ανεξάρτητοι Έλληνες : 48 υπαλλήλους
Χρυσή Αυγή : 47 υπαλλήλους
Δημοκρατική Αριστερά : 46 υπαλλήλους
KKE : 45 υπαλλήλους
Πράσινοι:31 υπαλλήλους
ΛΑΟΣ:31 υπαλλήλους

Με ένα μέσο κόστος 40.000€ (μαζί με τις ελεγχόμενες υπερωρίες τους) είναι μία δαπάνη 19.200.000€ τον χρόνο που εμφανίζετε σε έναν κεντρικό λογαριασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά όχι στην ετήσια κρατική χορηγία των κομμάτων.

Η επιδότηση των κομμάτων φέτος (χωρίς τις χορηγίες για τις εκλογές) είναι περίπου 31.000.000€ για φέτος και έχουν περικοπεί κατά 50% . 
Διαύγεια : ΑΔΑ: Β4ΒΟΝ-ΣΤΥ
Στην πράξη λοιπόν ξεπερνούν τα 49.000.000€.
Αν προσθέσουμε και τα 10.000.000€ των έκτακτων εκλογικών δαπανών τότε ξεπερνάμε τα 59.000.000€. Θα πρέπει προφανώς να ευχαριστήσουμε τον κο Γιαννίτση για αυτό.
Αν δεν υπήρχε η σχετική περικοπή η δαπάνη θα άγγιζε φέτος τα 100.000.000€.

Με το ίδιο μοντέλο όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας η Βουλή των Ελλήνων "αποκρύπτει" από τον προϋπολογισμό της το κόστος των αποσπασμένων σε βουλευτές δημοσίων υπαλλήλων.
Κάθε βουλευτής δικαιούται τρεις ή τέσσερις αποσπασμένους δημόσιους υπάλληλους ανάλογα με το αν έχει έναν ή δύο επιστημονικούς συνεργάτες. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τον αστυνομικό-φρουρό. Με έναν απλό υπολογισμό οι αποσπασμένοι σε βουλευτές δημόσιοι υπάλληλοι είναι 1.350 εργαζόμενοι.

Με ένα μέσο κόστος 40.000€ (μαζί με τις ελεγχόμενες υπερωρίες τους) είναι μία δαπάνη 54.000.000€ τον χρόνο που εμφανίζετε σε έναν κεντρικό λογαριασμό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά όχι στον ετήσιο προϋπολογισμό της Βουλής.

Αναφορικά δε, με την Βουλή και τα εύλογα ερωτηματικά γιατί εργάζονται εκεί τόσοι πολλοί άνθρωποι η απάντηση δεν είναι μόνον ότι έτσι "βολεύονται" τα πολύ δικά τους παιδιά.
Ο υπερπληθυσμός στην Βουλή εξυπηρετεί και τις ανάγκες των κομμάτων για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.

Σε άρθρο του "Εθνους της Κυριακής" των κκ Πίκουλα και Τσίτσα αναφέρεται χαρακτηριστικά :

"... υπερβάσεις κατά τη διαδικασία αποσπάσεων των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τη Βουλή προς τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ το οποίο δεν έχει υπερβεί το αριθμητικό δικαίωμα των αποσπάσεων) είναι το λιγότερο... εντυπωσιακές.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως το ΠΑΣΟΚ, με βάση το εκλογικό του ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2009, δικαιούται να αποσπάσει για τις ανάγκες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας 24 υπαλλήλους. Αντίθετα, οι κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν τους 50. Στη ΝΔ τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, αφού, σύμφωνα με τα εκλογικά της ποσοστά, δικαιούται να αποσπάσει 18 υπαλλήλους στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι της Βουλής προς τη ΝΔ φτάνουν τους 77. Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που δεν έχει υπερβεί τον αριθμό που δικαιούται, αφού έχουν αποσπαστεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα 7 υπάλληλοι, αριθμός που καλύπτεται από το εκλογικό του ποσοστό. Σημαντική υπέρβαση του αριθμού των αποσπασμένων κοινοβουλευτικών υπαλλήλων έχουν κάνει τόσο ο ΛΑΟΣ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΛΑΟΣ βάσει των ποσοστών του δικαιούται να αποσπάσει 4 υπαλλήλους και έχει αποσπάσει 20, όπως επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δικαιούται να αποσπάσει 4 υπαλλήλους και έχει αποσπάσει επίσης 20. Με αυτόν τον... αποδοτικό τρόπο, και αυξάνονται τα... εργατικά χέρια στα κόμματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού οι αμοιβές τους καλύπτονται από τη Βουλή (και άρα από τους φορολογούμενους πολίτες)."

Όλα αυτά μας οδηγούν στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι το πολιτικό κόστος στην χώρα μας έχει άγνωστο μέγεθος. Θα θυμόμαστε για πολύ καιρό την δήλωση της κας Μπακογιάννη όταν τον Νοέμβριο του 2011 αναζητούσαν περικοπές 300.000.000€ που τελικά κόπηκαν από συντάξεις.

«Εάν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ ας κόψουν 50% τους μισθούς και τις συντάξεις των βουλευτών», 

Ελπίζουμε τώρα που η κα Μπακογιάννη βρίσκετε και πάλι σε κόμμα εξουσίας να μην ξεχάσει τα λόγια της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου