Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η φορολογία των Βουλευτών

Για δεκαετίες οι βουλευτές απολάμβαναν υψηλά εισοδήματα ως αποζημιώσεις και παροχές έχοντας ελάχιστη φορολόγηση και αυτή ως αυτοτελές εισόδημα. Αυτό άλλαξε με τον νόμο 3842/10
(ΦΕΚ Α 58/10). Στην τελευταία παράγραφο (12) του άρθρου 5 στον σχετικό νόμο αναφέρετε :

 "Οι διατάξεις της παραγράφου 1, εκτός των δύο τελευταίων εδαφίων, του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος του έτους 1975 (ΦΕΚ 23 Α') της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής όπως αυτές ισχύουν, καταργούνται."

Η καταργούμενη παράγραφος ανέφερε :


Πρακτικά πρόκειται για έναν νόμο που εξομοιώνει τους βουλευτές με όλους τους υπόλοιπους πολίτες αναφορικά με τον τρόπο που φορολογούνται. Του σχετικού νόμου περί φορολογικής ισονομίας ακολούθησε διευκρίνηση που αφαιρούσε ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπόν δαπανών άσκησης του λειτουργήματος από την φορολογητέα ύλη κάθε βουλευτή.

Πέραν του 3842/10 το 2011 με τον νόμο 3986/11 (ΦΕΚ Α 152/11) α29π3ε προσδιορίζεται ότι οι βουλευτές θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης ίση με το 5% του συνολικού εισοδήματός τους (άθροισμα βουλευτικών αποδοχών και άλλων εσόδων).

Όλα τα παραπάνω νομοθετήματα προδιέγραφαν μία άμβλυνση της φορολογικής ανισότητας που υπήρχε για τους βουλευτές έναντι όλων των υπολοίπων πολιτών. Η δημοσιοποίηση των πρώτων εκκαθαριστικών μισθοδοσίας από βουλευτές της ΙΓ περιόδου της Βουλής όμως παρουσίαζε αρκετές ανακολουθίες.

Στο άρθρο μας όπου αναλύουμε το εκκαθαριστικό ενός βουλευτή http://reducecostinparliament.blogspot.gr/2012/08/blog-post_29.html εντοπίζονται μία σειρά από κρατήσεις που δημιουργούν τις πρώτες αμφιβολίες για το κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι 3842/10 και 3986/11 στις κρατήσεις των βουλευτών.

Η παρακράτηση φόρου στην μηνιαία μισθοδοσία θα έπρεπε να είναι μηδενική καθώς φορολογείτε το 75% των βουλευτικών αποδοχών αθροιστικά με τα υπόλοιπα ετήσια εισοδήματα κάθε βουλευτή που σαφώς είναι άγνωστα στην Βουλή σε επίπεδο τρέχοντα μήνα. Η παρακράτηση θα έπρεπε να γίνετε στο εισόδημα με το εκκαθαριστικό της εφορίας.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται παρακράτηση με αναφορά στο 75% των συνολικών αποδοχών που έχει ο βουλευτής από την Βουλή με βάση την τρέχουσα φορολογική κλίμακα. Αν ήταν έτσι όμως  τα 325€ παρακράτησης που εμφανίζονται στα μηνιαία εκκαθαριστικά των βουλευτών δεν έχουν καμία αναφορά στην κλίμακα.

Αντίστοιχη δυσαρμονία παρατηρείται και αναφορικά με την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
111€ παρακράτηση δεν αντιστοιχούν στο 5% των καθαρών αποδοχών που έχουν οι βουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις στα μηνιαία εκκαθαριστικά των βουλευτών δεν μπορούν να ερμηνευτούν με βάση τους συντελεστές φορολογίας δεν θα μπορούσε να υπάρχει σαφή εικόνα για το αν οι βουλευτές καταβάλουν τους προβλεπόμενους από τους νόμους φόρους παρά μόνον στο κλείσιμό του οικονομικού έτους. Για τον λόγο αυτό επίμονα ζητήσαμε από βουλευτές να κοινοποιήσουν το εκκαθαριστικό της εφορίας τους για τα εισοδήματα του 2011.

Ο κ Γιακουμάτος - προς τιμήν του - ανταποκρίθηκε και κοινοποίησε το εκκαθαριστικό της εφορίας του μέσω twitter παραιτούμενος από τα προσωπικά δεδομένα που διασφαλίζουν την μυστικότητα τους. Παρά τα τεχνικά προβλήματα αναγνωσιμότητας - μπορέσαμε να το διαβάσουμε καθαρά μόνον από iPhone και όχι από PC- προέκυψαν μία σειρά από απαντήσεις αλλά και ερωτηματικά :


Το εκκαθαριστικό του κ Γιακουμάτου θα το βρείτε στο : 
https://twitter.com/i/#!/GGiakoumatos/media/slideshow?url=pic.twitter.com%2FN46xla83


Είναι σαφές ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει γίνει σωστά.

Τα ερωτηματικά προκύπτουν αναφορικά με την φορολόγηση.
Με βάση την φοροαπαλλαγή του 25% που έχουν οι βουλευτές αυτό καθιστά αφορολόγητες όλες τις παροχές σε χρήμα που εισπράττουν. Φορολογητέα ύλη αποτελεί μόνον η βουλευτική αποζημίωση.
72.000€ δηλαδή που παραδόξως εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό ως αυτοτελώς φορολογούμενο ποσό παρά τα όσα αναφέρει ο ν3842/10. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε άθροισμα 123.000€ συνολικής φορολογητέας ύλης ο φόρος είναι 12.668€!!! Όσο δηλαδή αναλογεί με βάση την φορολογική κλίμακα σε συνολικό δηλωθέν εισόδημα 51.462€ που είναι και το ποσό που έχει δηλώσει ο κ Γιακουμάτος από εισοδήματα διάφορα της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Η βουλευτική αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου